Фиксирана доставка: 4,99 лв. до офис на ЕКОНТ/ 11,99 лв. до адрес. | 1,20лв. - такса Н.П.
Поръчайте на: 0895 029 500

Грижа за новородени

Като млад родител имате много да учите. Ето няколко съвета как да къпите и храните новороденото си (както и няколко идеи как да създадете добър режим на сън).

Смяна на пелените при новородените бебета: Грижа за пъпната връв

При пелените, които са на пазара днес, е почти невъзможно да се установи със сигурност дали бебето е мокро или не. В началото, след изписването, е редно да повивате бебето си често – по около 10 пъти на ден – след всяко изхождане и след всяко хранене, така че е от изключително значение да се научите да го правите правилно.

Докато пъпната връв на бебето все още не е паднала, използвайте специални пелени, по-изрязани отпред (Или можете просто да сгънете една нормална пелена). Не забравяйте да намажете основата с влажен памучен тампон, когато сменяте пелената.

Ето още няколко полезни съвета за повиване на Вашите новородени:

• Мокрите кърпички могат да се използват винаги, когато сменяте пелените, но те не са особено полезни, когато пелената е твърде изцапана.

• Ако искате, използвайте мехлем или вазелин, преди да сложите чистата пелена – така ще предотвратите подсичане.

• Повивайте плътно чистата пелена около бебето, след което затегнете с лепките отпред.

• Ако кожата на бебето е зачервена в областта около пелената след смяна, тя или е била много стегната, или бебето е готово за следващия ( по-голям) размер.

Що се отнася за до пъпната връв на Вашето бебе, имайте предвид следното:

• Грижете се за основата на пъпната връв на Вашето бебе, докато тя не падне сама (обикновено това отнема между 10 дни и три седмици след раждането на бебето).

• Намазването на основата с чист, влажен памучен тампон при всяка смяна на пелените обикновено е достатъчно, но можете да използвате спирт, ако педиатърът го е препоръчал.

• Обърнете специално внимание на  пъпната връв, в близост до пъпчето. Почистете нежно, но цялостно, за да изчистите всякакви останали влажни остатъци или мръсотия, които може да се събрали там.

• Не забравяйте да оставите място до основата на връвта, от където да влиза въздух. Използвайте специална пелена, изрязана отпред (или просто сгънете нормална пелена) и избягвайте стегнати дрехи около стомахчето на твоето бебе.

И последно, ако започнете да наблюдавате чести течове, може би е дошло време да преминете към по-голям размер пелени.

Suzanne Dixon

Subscribe to our newsletter & get £10 Off*

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вашата количка